Balkanlardan bir esinti : SARAYBOSNA

Merhaba Sevgili AynadakiSen Dostları….

Daha önceki yazımda sizlere Balkanlardan bahsetmiş, gelecek yazılarımda Ülkeleri detaylı yazacağımı söylemiştim. Bu hafta sizlere Üç büyük İmparatorluğun tarihine şahitlik etmiş bir Balkan başkenti Saraybosnayı yazmaya ve anlatmaya çalışacağım, umarım sizler için faydalı olur…

Biraz tarihinden bahsetmek istiyorum öncelikle, Birçok Avrupa şehrinde olduğu gibi Saraybosna da tarihteki yerini Roma İmparatorluğu ile birlikte almıştır. Tarihi 13.yy a kadar uzanan Saraybosna (Sarajevo), 15.yy da Osmanlı idaresine geçmiş ve yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı imparatorluğu yönetiminde kalmıştır. 1990’lı yıllarda yaşanan savaş nedeniyle büyük acı ve yıkım gören ülke Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanarak feraha kavuşmuştur.

Üç büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan ülke kültürel ve sosyal anlamda oldukça zengin bir mirasa sahiptir, özellikle Osmanlı mimarisi ve eserlerine birçok yerde rastlayabilirsiniz.

Doğuda Sırbistan, güneyde Karadağ batı kuzey ve güneyden ise Hırvatistan ile komşu bir doğu Avrupa ülkesidir. Ülkedeki resmi diller Hırvatça, Sırpça ve Boşnakçadır. Bosna-Hersek Türkiye saatine göre 1 saat geridedir.

ULAŞIM

Türkiye’den Saraybosna’ya başta Türk Hava yolları olmak üzere birçok havayolu uçak seferi düzenlemektedir. Sabiha Gökçen havalimanından da uçuşlar bulunmaktadır. Uçak bilet fiyatları gayet makul fiyatta – Önceden seyahatinizi planlar ve biletinizi alırsanız daha da uyguna bulma şansınız yüksek. Uçuş süresi yaklaşık 2 saat olup, Saraybosna havalimanı şehir merkezine yaklaşık 6 km mesafede bulunmaktadır.

Merkezden tarihi yapılara ve turistik merkezlere gitmek oldukça kolay, çoğu yer yürüme mesafesinde, diğer yerlere de tramvay, otobüs veya özel araçla ulaşabilirsiniz.

YEMEK KÜLTÜRÜ

Bölgede en öne çıkan meşhur Boşnak böreğidir. Çarşıda birkaç noktada böreği çok iyi yapan yerler bulunmaktadır. Yemek kültüründe hamur işleri daha ön planda, Türk mutfağıyla oldukça benzer tatlara rastlayacaksınız.

Et ve patates ağırlıklı yemek çeşitleri boldur. Bunun dışında sarımsak, domates, patates, soğan, pirinç, makarna, süt ve un yemeklerde kullanılan temel maddelerdir. Yerel lezzetleri sunan yerlerin yanı sıra dünya mutfaklarını yansıtan restoranları da görmek mümkündür. İtalyan, Çin, Avrupa, Dalmaçya gibi mutfakların lezzetleri de tadılabilir.

Türk kahvesine benzeyen Bosna kahvesi de Saraybosna’ya geldiğinizde tatmanız gereken lezzetlerdendir. Özellikle şehir merkezinde el yapımı kahve setlerinde bu kahveyi sunan birçok yer bulunmaktadır.

GEZİLECEK YERLER

  • Öncelikle şehrin merkezlerinden sayılan Başçarşı ve çevresinde birçok önemli yeri görebilirsiniz. 15. yüzyılda inşa edilmiş olan ve Osmanlı Çarşısı olarak adlandırılan yerde birçok önemli Osmanlı eseri bulunuyor. “Baş çarşı’da 1080 dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanlar güzellik sembolüdür ve etkileyici Çarşı’nın kendisi de bir plana göre inşa edilmiştir.” Başçarşı ve civarında görülebilecek yerlerin başında Sebil, Gazi Hüsrev Bey Camii, Beyaz Burç, Brusa Bedesteni, İmparator Camii ve Saat Kulesi
  • Umut Tüneli (Tünel Müzesi, Sarajevski ratni tunel), Saraybosna’da savaş döneminde önemli rol oynamış bir tünelin müzeye dönüştürülmüş halidir. Gıda, ilaç ve mühimmat sıkıntısı yaşanırken Bosna ve Saraybosna arasındaki bağlantı buradan kurulmuştur. Tünelin inşası devlet başkanı İzzetbegoviç ve kurulunun kararı ile başlatılmıştır. 1993 yılında başlayan tünel çalışması 4 ay sürmüştür ve 800 metrelik bir tünel inşa edilmiştir. 1.6 metre yüksekliğindeki tünelin inşasında askerler ve siviller birlikte görev yapmıştır.
  • Latin Köprüsü (Latinska ćuprija) şehrin önemli yapılarından biridir. “Yavaş yavaş akan nehir” anlamına gelen ve şehrin sembollerinden olan yapı tarihi bir Osmanlı köprüsüdür. Latin Köprüsü dendiğinde akla gelen ilk şey I. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen Avusturya Dükü Franz Ferdinandsuikastının burada yaşanmış olmasıdır.
  • Saraybosna Müzesi (Gradski Muzej, Brusa Bezistan), şehir merkezinde yer alan altı büyük, iki küçük kubbeli bir yapının içerisinde yer alıyor. Bursa Bezisteni olarak bilinen bu tarihi yapı 1551 yılında Rüstem Paşa tarafından yapılmıştır.
  • Milli Kütüphane (Eski Belediye Binası, Tarihi Şarkiyat Kütüphanesi, Vijecnica), Saraybosna’da idari bina olarak inşa edilip sonrasında kütüphaneye dönüştürülen yapıdır. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen yapı, 1949 yılında Milli Kütüphane’ye dönüştürülmüştür.
  • Morica Han, Saraybosna’da günümüze dek gelen tek handır. 1551 yılında inşa edilen han, sonrasında yaşanan yangın felaketi ardından 1697 yılında yenilenmiş ve günümüzdeki halini o zaman almıştır. Başçarşı’da bulunan Morica Han, Gazi Hüsrev Bey Vakfı tarafından yaptırılmıştır.
  • Svrzo’nun Evi‘nde (Svrzina Kuca), 17. yüzyıl tipik bir Müslüman ailesinin yaşayışı tasvir edilmektedir. Osmanlı Dönemi’nde Saraybosna’da inşa edilen haremlik selamlık kısmı ile dikkat çeken evde bulunan eşyalar ve yaratılan atmosfer oldukça başarılıdır. Yapı, ahşap olmasına rağmen iyi korunmuş durumdadır.
  • Bakırcılar Çarşısı (Kazandziluk), 15. yüzyılda yapıldığı dönemden bugüne bakır ve alüminyum işlemeciliği ile tanınmaktadır.
  • Saat Kulesi (Sahat Kula), 30 metre yüksekliğindedir ve Gazi Hüsrev Bey Camii yanındadır. Saat Kulesi’nden ilk olarak 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından bahsedilmiştir. Kulenin saat mekanizması Londra’dan getirilmiştir.
  • Saraybosna Katedrali (İsa’nın Yüce Kalbi Katedrali, Katedrala Srca Isusova), Paris’teki Notre Dame Katedrali’nden esinlenilerek yapılmış olup Saraybosna’nın farklı dinlerin hoşgörü içerisinde yaşandığının bir kanıtıdır.
  • Eski Ortodoks Kilisesi ve Müzesi (Stara pravoslavna crkva u Sarajevu), şehirdeki önemli kiliselerden biridir. Tarihi boyunca birkaç kez yangın nedeniyle zarar gören yapının inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
  • Alifakovac Müslüman Mezarlığı şehrin ünlü mezarlığıdır. Milijacka Nehri kıyısında bulunan Alifakovac bölgesi, bu mezarlık ile ünlüdür. Bu tepeyi önemli kılan özellik Saraybosna’nın ünlü lideri Aliya İzzet Begoviç ve 1700 şehit mezarının burada bulunuyor olmasıdır. Bu mezarların çoğunun üstünde ölüm tarihi olarak savaş zamanı olan 1993 yılı yazmaktadır. Saraybosna’da yer alan birçok mezarlık savaş dönemi ardından şehitliğe dönüştürülmüştür.
  • At Meydanı Parkı (At Mejdan), Saraybosna’da bir zamanlar köle ticareti ve idam olaylarının gerçekleştirildiği ünlü meydandır. Eskiden at alım satımı ve yarışlarının burada yapılması nedeniyle bu adı taşıyan meydan günümüzde bazı sosyal organizasyonlara ev sahipliği yapan ve insanların buluşma noktası olan bir parktır. Parkta 1913 yılında inşa edilip II. Dünya Savaşı’nda zarar gördükten sonra 2004 yılında yeniden inşa edilen müzik pavillonu görülmeye değerdir.
  • Saraybosna’ya hakim bir noktada bulunan kale Osmanlı Kalesi (Beyaz Tabya, Bijela Tabija), şehrin tarihi yapılarından biridir. Şehrin neredeyse tamamının görülebileceği Osmanlı Kalesi 667 metre yüksekliktedir ve 1550 yılında inşa edilmiştir.
  • Sonsuz Ateş (Vjecna Vatra), II. Dünya Savaşı’nda Saraybosna’nın kurtuluşu için dikilmiş bir anıttır. Şehrin kurtuluşundan sonra 6 Nisan 1946’te açılan Sonsuz Ateş, II. Dünya Savaşı asker ve sivil kurbanların anısına yapılmıştır.Marshalla Tito Caddesi’nin köşesinde bulunan anıt, 2011 yılında bir grubun ateşli saldırısına uğrasa da çok fazla hasar görmeden kurtulmuştur.

SARAYBOSNA GEZİSİ İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Saraybosna’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız en uygun gezi zamanı olarak ilkbahar ve sonbahar düşünülmektedir. Karasal iklimin etkisinde bulunan bu kentte kış aylarının oldukça soğuk yazların ise bunaltıcı derecede sıcak olduğu günler yaşanabilmektedir. Bu nedenle ılıman bahar ayları gezi zamanı olarak daha uygun görülmektedir.

VİZE

Saraybosna gezisi için herhangi bir vizeye ihtiyacınız bulunmuyor. Bosna Hersek vizesiz ziyaret edebileceğimiz ülkeler arasında yer alıyor.60 güne kadar vize istenmemektedir.

KONAKLAMA

Şehir merkezinde uygun fiyata birçok otel seçeneği var, bireysel gezi yapacak olan okurlarımıza önerim, internet üzerinden güvenilir otel rezervasyon siteleri, bu sitelerden zevkinize göre seçim yapabilir, gitmeden rezerve yapabilirsiniz.

PARA BİRİMİ

Bosna Hersek’in resmi para birimi kısaca BAM olarak adlandırılan Bosna Hersek Markı’dır. Kurlar kabaca; 1 Euro: 2 BAM, 1 Dolar: 1,5 Bam şeklindedir. (Kurlar sürekli değişebilmektedir.

TELEFON

Bosna Hersek’in ülke telefon kodu +387, Saraybosna’nın şehir kodu ise 33’dür.

SARAYBOSNA’DAN NE ALINIR?

Saraybosna gezisinin en eğlenceli anlarından biri alışveriş. Şehirde kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok yöresel hediye var. Tahta oymacılığı ürünler, deri ve deri ürünleri, şarap, pamuk dokumacılığı ürünleri, halı ve seramik en başta gelen hediyeliklerden.

Saraybosna gezisi sırasında çok duygulu anlar yaşanabiliyor, savaşın etkilerini her yerde görmeniz mümkün, sokaklarda, evlerin duvarlarındaki kurşun izlerinde, caddelerde bulunan bomba izleri, şehitlikler gibi…

Sevgili Aynadaki sen dostları paylaştığım bilgilerin sizlere faydalı olacağını ümit eder bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle sağlıkla mutlu kalınız…

Rotanız sevgi olsun, kalbiniz sizi en güzel yere götürecektir…

Leave a Comment