Mudanya’nın şirin beldesi TRİLYE

Merhaba Sevgili AynadakiSen Dostları….

Renklerin doğaya geri döndüğü, hayatımıza renk katan, yaşama sevinci veren,tabiatın tekrar canlandığını seyreylediğimiz güzel bahar hoş geldin… Sevgili AynadakiSen okurları baharı karşılamışken, bu güzellikleri doğayla iç içe olup yakından seyretmek, hissetmek ve dokunmak için rotayı hem İstanbul’a yakın hem de gidişi rahat yerlere çevirdim, sizlere faydalı olacağını ümit ederim. Hafta sonu İstanbul’dan uzaklaşmak isteyen sayfa dostlarına önerim: TİRİLYE

Mudanya’nın şirin mi şirin, tatlı beldesi Tirilye. Köy havası ve tarih kokusu sizi gerçekten rahatlatacak. Hafta sonu şehirin stresi ve gürültüsünden uzaklaşmak için ideal bir yer. Yemyeşil bahçeleri, Rum evleri, kırmızı kiremitlerle kaplı tek bir çatı gibi görünen mimari dokusu, dar sokakları ve eski mahalle kültürünü devam ettiren insanlarıyla huzurlu bir tatil beldesi. Sokaklarda dolaşırken birçok tarihi dokuya denk gelebilirsiniz. Cumbalı evleri gördüğünüzde Rumların yaşadığı dönemleri anımsayacaksınız. Samimi insanlarıyla Trilye’yi çok seveceksiniz.

Tarihin her bir sokakta canlı olarak hissedildiği Tirilye, Bursa’nın Mudanya ilçesinin 11 km uzağında, Marmara’ya kıyısı olan şirin bir belde. Mudanya’ya 10 dakika uzaklıkta yer alan Trilye, tam anlamıyla olmasa da tarihi dokusuyla günümüze kadar korunmuş bir köy. Trilye ve çevresi antik çağlardan beri yerleşime açık olmuş. Bu yüzden attığınız her adımda tarihi bir yapıyla karşılaşıyorsunuz.

İsmini Rumca 3 aziz anlamına geldiği ya da barbunya balığı demek olan “trigliya”dan aldığı rivayet ediliyor. Tarihi Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar ve Bizanslılara uzanan Trilye’de tarihi yapılar bugün dahi ayakta. 1330’dan itibaren Osmanlı egemenliğine giren beldenin adı 1963’de “Zeytinbağı” olarak değiştirilse de 2011’de tekrar iade edilmiş. Tarihi kayıtlara göre Trilye’de 1908’de 820 hane varmış. 19. yy sonlarında ise beldede 109 Türk ve 3,657 Rum’un yaşadığı biliniyor. Bugün belde de hiç Rum bulunmuyor. Yunanistan’da kurulmuş aynı isimli kardeş kasabada Trilye’de yaşayanlar turistik amaçla beldeye sık sık geliyor.

ULAŞIM

İstanbul’dan araçsız gelecekler için en kolay yol Mudanya’ya kalkan deniz otobüsüne binmek. Deniz yolunu katınca İstanbul Trilye arası 135 km. İstanbul Yenikapı’dan deniz otobüsü ile Mudanya’ya geldikten sonra, oradan yarım saatte bir kalkan minibüslerle Trilye’ye ulaşmak mümkün. Trilye Mudanya arasındaki yol zeytinlikler ve doyulmaz manzaralar ile dolu 10 km’lik bir yoldur. İstanbul’dan Bursa yönüne otomobili ile gidenlerse Gemlik’i 3 km. geçtikten sonra Engürücük sapağından girerek Kurşunlu, Güzelyalı, Mudanya üzerinden Trilye’ye varabilirler.

TRİLYE’DE NE YENİR

Tirilye sahilinde, ailelerin işlettiği tahta masalar ve rengarenk örtüleriyle balık lokantaları ile çay bahçeleri bulunuyor. Lambalı radyosundan hala şarkılar yükselen ve özel ambalajında zeytinyağı ve hediyelik eşyalar bulabileceğiniz Savarona Restoran’dan başka Liman Restoran, Şekerev, Mahur ve Türk yemekleriyle ünlü Mehmet Ali Restoran mutlaka uğranılması gereken lezzet durakları.

Trilye’de sofraların baş tacı zeytin, zeytinyağı ve balık. Mevsimine göre balık yemek en iyisi, Trilye barbunya balığının ana vatanı. Yemeklere esas lezzet Trilye zeytinyağı. Bu yüzden önce o meşhur zeytinyağına geleneksel olarak kekik ve pul biber ekip odun ekmeği banılıyor.

GEZİLECEK YERLER

Kırmızı kiremitli çatılarıyla göze çarpan Trilye, dar sokakları, tarih dolu mekanları ile gezginlere farklı imkânlar sunuyor. Son yıllarda popülerleşmeye başlayan belde, sit alanı olduğundan özgün yapısını koruyabilmiş. Köy yürüyerek bir kaç saatte gezilebiliyor.Görülmesi gereken yerler birkaç yıkık tarihi yapıdan ibaret. Osmanlılarca camiye dönüştürülen ve Fatih Camii adını alan Büyük Kilise; duvarlarına tarihte ilk kez resim yapılan Kemerli Kilise; ev olarak kullanılan Dündar Evi (Yuannes Kilisesi); bir de yemekhane olarak kullanıldığı için bu adla anılan kilise günümüzde varlıklarını zor da olsa sürdürüyorlar.

Trilye’nin balkonu tabir Fatih Camii yakınındaki tepedeki Tarihi Çamlı Kahve’de asırlık çınarların altında, denize ve zeytin bahçelerine bakarak çay içebilirsiniz. Tam bir tepe olduğu için çevredeki yöreler kuşbakışı görülebiliyor.

YAPMADAN DÖNMEYİN

  • Muazzam bir manzaraya sahip olan Çamlı Kahve’de çayınızı yudumlamadan,
  • Mudanya’nın zeytin bahçeleri, cam ormanları arasında uzun bir doğa yürüyüşü yapmadan,
  • Eski Rum evlerini doyasıya dolaşmadan,
  • Günbatımında şirin sahil restoranlarından balık yemeden,
  • Has Trilye Zeytinyağının tadına bakmadan dönmenizi önermiyorum.

Ayrıca Trilyenin çok kireçli suyu var. Su doktorlar tarafından öneriliyor. Kalbe, mideye ve kireçlenmeye iyi geldiği söyleniyor. Bölge halkı –çaydanlık dahi 2 günde kireçlenir ama mide ve kalp rahatsızlıklarına rastlanmaz diyor, aklınızda bulunsun 😉

NEREDE KALINIR ?

Deniz ile iç içe bir bölge olduğundan çeşitli Otel ve Pansiyonlar rahatlıkla bulunmakta olup fiyatları gayet uygundur.

Trilye ufak bir yer olduğundan otellerin merkez de ya da denize yakın olmasının hiç bir önemi yok, merkez ile deniz kıyısı arasında 3dk. lık yürüme mesafesi var bu yüzden nerede konaklayacağız diye hiç endişe etmeyin. Neresi ucuzsa orada kalın. 🙂

Sevgili AynadakiSen dostları paylaştığım bilgilerin sizlere faydalı olacağını ümit eder bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle sağlıkla mutlu kalınız…

Rotanız sevgi olsun, kalbiniz sizi en güzel yere götürecektir…

Leave a Comment