Alaçatı ve 8. Ot Festivali

Merhaba Sevgili AynadakiSen Dostları….

Yeni yazımda sizlere her sene düzenlenen Alaçatı Ot Festivalinden bahsetmek istiyorum. İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde 6-9 Nisan tarihlerinde 8’incisi gerçekleştirilecek olan festival son seneler de çok popüler ve ilgi görür oldu. Eğer daha önce gitmediyseniz gitmenizi mutlak öneririm. Egenin şirin beldesi Alaçatı, daracık Arnavut kaldırımlı sokakları, görsel olarak sizi büyüleyecek taş evleri, çiçekli bahçeleriyle hayran kalacağınız bir yer.

Ege bölgesinde yetişen birçok ot türünün bu bölgede olması, unutulmaya yüz tutmuş yemekler ve yöre halkının geleneksel tavırlarıyla birleşmesi sonucu Festival oluşturulmuş. Baharın sarhoş edici esintisiyle birleşen festival son yıllarda seyahat severlerin vazgeçilmez rotası oldu.

Festivalin en güzel yanlarından biri de, bugüne kadar hiç tanımadığınız insanlarla son derece samimi bir ortamda, insanların ortak zevki olan yeme-içme lezzetlerini sohbetlerde veya aynı sofralarda paylaşmak olsa gerek. Bununla birlikte, yemek yapma yarışmalarına katılarak, birbirinden ilginç tarifleri yakından tanıma ve değişik lezzetler tatma şansınız da var.

İzmirli kadınlar stantlarda ev yapımı ürünlerini sergiliyorlar. Her türlü otun yer aldığı stantlarda ayrıca “Bergamutlu Kurabiye”, “Ispanaklı Pasta”, “Otlu Tuzlu Kek”, “Enginarlı Pilav”, “Radikalı Köfte”, “Damla Sakızlı Kurabiye”, “Otlu Kalbur Tatlısı” gibi ürünler dikkat çekiyor. “Zencefilli Kekik Balı” ile “Süt Reçeli”, “Ihlamur Reçeli”, Çeşme’ye özgü “Sakızlı Limonlu Reçel”i de ilgi gören ürünler arasında. Zeytin, biberiye, gül ve çilek aromalı sabunlar da sergilenen bitkisel ürünlerden bazıları.

Festival sırasında Dağlarda ve kırlarda yürüyüşler düzenleniyor. Birçok kişi doğada yabani otları tanıma ve toplama fırsatı bulabiliyor. Yemek atölyesinde gurmeler farklı lezzetleri anlatarak, uzmanlar İzmir ilinin endemik bitki türlerini tanıtmaya çalışıyorlar. Otlu gıda ürünleri hakkında bilgilendirici, “Sürdürülebilir Tarım” ve “Sağlıklı Yaşam” konularında söyleşiler gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında yemek yarışmaları da düzenleniyor. Yemek yapma yarışmalarına katılarak, birbirinden ilginç tarifleri yakından tanıma ve değişik lezzetler tatma şansınız da var.

Programın ilk günü, açılışla birlikte, amatör olarak Ege otları üreticilerinin stantlarını açmaları ve kortej eşliğinde Alaçatı sokaklarında tur atılması ile festivalin startı veriliyor.

Akşam gurmelerin yaptıkları bol çeşitli ot yemekleriyle Gala gecesi verilip, basın mensuplarına ve bölgeye gelen seyahat severlere tanıtımı yapılıyor.

Festivalin ikinci günü standlarda sergilenen çeşitli otlar, yöresel ürünler, yemekler arasında keyifli gezi ve alışveriş sizi bekliyor.

Son olarak ödül töreni ve çeşitli eğlenceler, yürüyüşlerle festival son buluyor.

Adnan Menderes Havalimanı Alaçatı arası 85 km’dir.(55 dakika) Bölgeye giden özel havalimanı servislerini kullanabilirsiniz -Çeşme Otogar’a kadar gidiyor- veya araç kiralayabilirsiniz.

Belde’de birçok butik otel bulunmaktadır, aylar öncesi seyahat severlerin yoğun ilgisinden dolayı yoğunluk yaşanmasından dolayı tavsiyem karar verir vermez biran önce yerinizi ayırtmanız, yer bulamazsanız Çeşme merkez otellerine muhakkak bakınız. Çeşme’den Alaçatı ya devamlı giden dolmuşlar bulunuyor.

Unutmadan, Alaçatı’nın simgesi, 1850’lerden kalma taş yel değirmenleri, buranın en eski yapıları arasında yer alıyor. Büyüklükleri birbirinden farklı 4 adet yel değirmeni Alaçatı merkezde yer alan küçük bir tepenin üzerine kurulu. Alaçatı sokaklarını turladıktan sonra hem yorgunluk kahvesi içmek hem de nefis gün batımı izleyip fotoğraf çekmek için ideal bir yer.

Sevgili Aynadaki sen dostları nacizane sizlere faydalı olacağını düşünerek yazıp bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum, beğeninize sunar bir diğer yazımda buluşmak dileğiyle sevgilerimi sunuyorum…

Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle, sağlıkla ve mutlu kalınız…

Rotanız sevgi olsun, kalbiniz sizi en güzel yere götürecektir…

Leave a Comment