Son Yılların Favorisi : Balkanlar
Merhaba Sevgili AynadakiSen Dostları….
Bu hafta sizlerle son yıllarda favori olan, vizesiz gidebileceğiniz Balkanlar hakkında bilgi paylaşmak istedim, umarım faydalı olur.
Balkanlar, aslında sadece vizesiz olduğu için değil, gerçekten gezilecek ve görülecek yerler bakımından da çok zengin bir coğrafya. Ancak özellikle son yıllarda talebin de artmasıyla bir çok acente her mevsim Balkanlar turu yapmaya başladı.
Siz de güvenilir bir seyahat acentesinden (Sözleşme ve Seyahat sigortası yapan) ya da yabancı dil bilginiz yeterliyse kendi başınıza uçak bileti, otel rezervasyon ve seyahatinizi rahatlıkla planlayıp Balkanlar’a gidebilirsiniz.
Genel olarak bölgeyi rahat gezebilmek için en az 7 günlük program yapmanızı veya bu şekilde turları tercih etmenizi öneririm. Belgrad’tan başlayıp Makedonya’da bitecek şekilde ya da tam tersi Makedonya başlangıçlı olabilir.
Benim o kadar vaktim yok kısa süreli gezmek istiyorum diyenler için önerim tek ülke seçmeniz. Örnek verecek olursam Belgrad uçak biletinizi, otel rezervasyonunuzu gitmeden hallederseniz, bölgeye ulaştıktan sonra araç kiralayıp keyifli bir hafta sonu (Cumartesi-Pazar) gezisi yapabilirsiniz. Uçak bileti için Sırbistan Havayollarını tercih edebilirsiniz, İstanbul – Belgrad arasında düzenli seferleri bulunan “Serbian Airlines” ekonomik fiyatı ve kaliteli hizmeti ile benim de tercih ettiğim bir havayolu firmasıdır.
Hırvatistan haricinde Balkan ülkelerinin vize istememesi buralara yapılan seyahatleri oldukça kolaylaştırır. Balkan ülkeleri arasında mesafeler kısa ve ulaşım oldukça kolaydır. Otobüs veya trenle yapılan uzun mesafe seyahatler Türkiye ile kıyaslandığında çok konforlu olmasa da son derece ekonomiktir. Balkan ülkeleri konaklama açısından da büyük avantaja sahip olup şehir merkezlerinde bulunan temiz, güvenilir hostellerde konaklamak mümkündür.
Balkanlar seyahati genellikle uçuş sonrası otobüsle yapılır ve çok keyiflidir. Geçtiğiniz her yer ve gördüğünüz manzaralar keyif katar gezinize.
Seyahatiniz sırasında yanınıza almanızı önereceğim Balkanlar’la ilgili yazılan kitaplardan; Necati Cumalı’nın Makedonya 1900 ve Viran Dağlar’ı İvo Andriç’in Drina Köprüsü, İ.Berrin Şimşek’in Balkanlarda Keşke Sen de Olsaydın’ı, Füruzan’ın Balkan Yolcusu, Mustafa Balbay’ın Balkanlar adlı kitapları gezinize eşlik edecek yol arkadaşları olacaktır.
Not: Çalınma ve /veya kaybolmaya karşı önlem olarak bir dosyanın içerisine otel rezervasyon çıktıları, pasaport, ehliyet, kredi kartı ve kimlik fotokopilerini koymayı unutmayınız. Tüm yurtdışı seyahatlerinizde bu tedbiri almanızı öneririm.
Sevgili Aynadaki Sen dostları gelecek yazılarımda balkanlar turunda gezilecek ülkeler ve şehirler hakkında daha bilgiler yazmaya çalışacağım, uzun yazılar yazıp sıkılmanızı istemediğim için kısa ve öz yazmayı tercih ediyorum. Aklınıza takılan soruları, merak ettiklerinizi veya deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle, sağlıkla ve mutlu kalınız…
Rotanız sevgi olsun, kalbiniz sizi en güzel yere götürecektir…