Sağlıklı Yaşamak için 12 Hafta

Merhabalar,

Bugün Sağlıklı Yaşam’dan bahsedeceğiz. Hep duyuyoruz “Sağlıklı yaşayın”deniyor. Peki nasıl sağlıklı yaşanır?

Sağlıklı yaşam için bazı ihtiyaçlarımız var, malumunuz Maslov’un İhtiyaçlar Piramidi ile kategorize edilmiş.

Nefes almak, su içmek, yemek yemek, uyku, boşaltım, cinsellik gibi Temel Fizyolojik İhtiyaçlar bu piramidin temelini oluşturmakta.

Vücudumuzun, işin, ahlakın, ailenin, sağlığın, mülkiyetin güvenliği, barınma gibi Emniyet İhtiyacı; arkadaşlık, aile ve çevre ile yakınlık gibi Ait Olma ve Sevgi İhtiyacı; kendine saygı, güven, başarı, başkalarına saygı gösterme, başkaları tarafından takdir edilme gibi Değer İhtiyacı ve son basamak olarak da maneviyat, yaratıcılık, doğallık, problem çözme, önyargısızlık, gerçeklerin kabulü gibi Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı tüm insanların sağlıklı bir yaşam için ihtiyaçlarıdır.

Temel ihtiyaçlarımızdan en kolayı şüphesiz ki nefes almak. İstemsiz yapıyoruz bir kere 🙂 Bir diğeri vücudumuzda ciddi bir oranda bulunan SU. Su içmeyi ne yazık ki bir çoğumuz ihmal ediyoruz, böylece sağlıksız yaşamak adına en büyük adımı atmış oluyoruz. Vücudumuza yeterli miktarda su almadığımızda baş ağrısından tutun mide ve bağırsak hastalıklarına kadar gündelik hayatlarımızda sıkça yakındığımız bir çok rahatsızlığa hatta zamanla çok daha ciddi hastalıklara davetiye çıkarmış oluyoruz. İlk başlarda su içmeyi alışkanlık haline getirinceye kadar zorlanılıyor ancak sonrasında vücudunuzun susuzluk çektiğini farketmeye başlıyorsunuz. Su içmek hayattır. Şaşırtıcı Su Terapisi‘ni inceleyebilir, hangi rahatsızlıkların susuzluktan olduğunu ve sadece su ile bile ne kadar zamanda iyileşeceğini öğrenebilirsiniz. Bol su içmek, böbrek hastalıklarından cilt ve selülit problemlerine kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili bir yöntem. Sabah 6 bardak su içtikten sonra, günlük tüketimi 2.5-3 litreyle sınırlanırsa bir problem olmaz. Çok su tüketimi böbreklerde zehirlenmeye yol açabilir. buna da dikkat etmekte yarar var.

Gelelim bir diğer temel ihtiyacımıza: YEMEK. Benim için en zorlayıcı temel ihtiyaçlardan ilki su içmekti -ki yavaş yavaş alışkanlık haline getirmeye başladığımı en azından artık susuzluğumu hissettiğimi söyleyebilirim- diğeri ise sağlıklı beslenmek. Sebze yemek sağlıklıdır; ama ya sürekli ve sadece sebze yemek? Şeker zararlı deniyor, evet ama beynimiz glikoza ihtiyaç duymuyor mu? Şeker konusunda yediğimiz birçok gıdada da şeker var hiç birini yemeyecek miyiz peki? İşlenmiş şekerin zararlı olduğu kesin, bundan kaçınsak yetmez mi? Yemek vücudun ihtiyacı evet ama aynı zamanda zevk işi de, ağız tadımızı da yok sayamıyoruz, bir de vücudun bağımlı olması söz konusu tabi bazı maddelere. Zaten o kaskatı diyetlere uyamamamız, diyet gününü hep ertelememiz, arada sırada (!) yaptığımız kaçamaklar hep ağız tadımızdan ve tabi bağımlılıktan değil mi? Peki nasıl sağlıklı besleneceğiz? Sağlıklı olmak için misal ömrümüz boyunca tatlı yemeyecek miyiz?

Sağlıklı yaşamak sadece beslenmeyle de olmuyor. Yeterince hareket ediyor muyuz? Fiziksel olarak zinde miyiz? Biliyorsunuz ki Sağlık Bakanlığı’mız Günde 10.000 adım kampanyası başlatmıştı. Sağlıklı yaşam için günde 10.000 adım şart mı?  10.000 adım atamıyorsak vaz mı geçelim? Tabi ki hayır. Atalarımız ne demiş: Nerede hareket orada bereket 😉 Batı Avusturalya Hükümeti Sağlık Departmanı ve Kalp Vakfı iş birliği ile hazırlanan bir döküman paylaşmak istiyorum sizlerle. Sağlıklı bir Yaşam tarzı için 12 Hafta sağlıklı yaşamak için zorlandığımız su içmek, sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivite yapmak konularında 12 hafta boyunca kendinize hedefler koymanıza ve kendinizi takip etmenize, böylelikle 12 hafta sonunda sağlıklı bir yaşam için alışkanlık kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Yorumlarınızı, istek/önerilerinizi, sorularınızı bekliyorum.

Yeni paylaşımlarda buluşmak ümidiyle… Takipte kalın 🙂

Leave a Comment