Sağlıklı Atıştırmalıklar

Merhabalar,

Bugün sizlerle açlığınızı yatıştıracak, içerdiği lif, vitamin ve besin değerleri açısından sizleri zinde tutacak sağlıklı atıştırmalıklardan bahsetmek istiyorum. İster diyet yapıyor olun ister sadece sağlığınıza dikkat ediyor olun ister spor yapıyor olun kuruyemişler, süt ürünleri, meyve sebzeler ve içecekler gibi sağlıklı atıştırmalıklar sayesinde gerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilir gerekse açlığınızı bastırabilirsiniz. Yalnız araöğün tüketirken kilo almak istemiyorsanız tükettiğiniz miktara önem göstermekte fayda var 😉

  • Kuru kayısı: İçerdiği lifler sayesinde hem bağırsak hareketlerini düzenleyecek hem de tok hissetmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda doğal olarak şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır. Tek bir ara öğünde 1-2 adet tüketebilirsiniz. Tercihen sıcak bir yeşil çay ya da bitki çayı ile birlikte tüketirseniz daha etkili olacağını göreceksiniz.
  • Hurma: Özellikle şeker krizlerinde kurtarıcı olacak bu besin Ramazan aylarından da bildiğiniz gibi açlık hissinizi çok iyi bastırır ve bol lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutar. Bir ara öğün için 1 hurma tüketmeniz yeterlidir.
  • Ceviz: Omega yağları içerdiğinden beynimiz için de çok faydalı olduğu bilinen ceviz ara öğünde tüketildiğinde tok kalmamıza da yardımcı olur. Ekmek tüketmek yerine sabah kahvaltısında da tüketebilirsiniz. Ara öğün olarak 1-2 tam ceviz tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Çiğ badem: Oldukça faydalı bir besin olan bademin kavrulmadan çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor. Kavrulmuş bademdeki tuz vücudunuzun su tutmasına sebep olurken kavrulan bademdeki yağ trans yağa dönüşerek artık vücudumuz için faydalı olmaktan çıkıyor. Ara öğün için 5-6 badem tüketebilirsiniz.
  • Çiğ fındık: Enerji sağlayan besinlerden fındık içerdiği yağlar açısından da oldukça faydalı bir besin. Badem gibi fındık için de 5-6 adet ara öğün için yeterlidir.
  • Beyaz leblebi: Hem mide asidini emmesi ile mideyi rahatlatması hem de uzun süre tok tutması sebebiyle tercih edebileceğiniz bir ara öğün alternatifidir. Miktar olarak yarım su bardağı yeterli gelecektir.
  • Süt ürünleri: Ara öğün olarak kuruyemişlerin yanında veya ayrı tüketebileceğiniz süt, yoğurt gibi süt ürünleri uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır. 1 bardak süt veya kefir, 2 yemek kaşığı kadar (1/2 su bardağı) yoğurt veya 1 adet prebiyotik yoğurt hem bağırsak floranızı iyileştirecek hem de kan şekerinizi dengede tutarak acıkmamanızı sağlayacaktır.
  • Sebze ve meyveler: Ara öğün olarak mümkün oldukça lifli ve az kalorili sebze ve meyvelerin tüketilmesi ana öğünü de tüketebilmek adına önem taşımaktadır. Elma, kivi, çilek, kayısı gibi meyveleri, salatalık, marul, biber, turp gibi sebzeleri ara öğünde tüketebilirsiniz. Miktarları içinse elinizin yumruk halindeki hacmi kadar diyebiliriz.
  • Mısır-Pirinç patlakları: 3-4 adet (paketin içindeki adetten bahsediyorum) tüketilebilir, ancak burada önemli olan bu patlakların yağsız ve tuzsuz olması. Biliyorsunuz özellikle hazır gıdalarda ne kadar lezzet o kadar kalori demek. Ara öğünün amacı az kalori ile tokluk süresini azaltmak ve kan şekerinin düşmesine engel olmak 😉
  • Yulaflı, kepekli ya da tam tahıllı bisküviler: Yine tatsız tuzsuz sunta denilebilecek bisküviler tercih edilmeli. Yarım paket (normal küçük boy paketlerin yarısı tabi ki) tüketilebilir.
  • İçecekler: Sütlü kahve, çay, türk kahvesi, bitki çayı şekersiz olmak şartıyla tüketilebilir. Burada önemli olan nokta bu içeceklerin su yerine tüketilemeyeceği, hiçbir içecek suyun yerini tutamaz, günlük 3lt su tüketimi atlanmaması gereken bir husus.

Kilo probleminiz yoksa 1/4 simit, yumruğunuz kadar kuru meyve (erik, üzüm, hindistan cevizi, dut gibi), 1 küçük kase kahvaltılık gevrek gibi besinleri de ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Kilo almak/vermek gibi bir isteğiniz varsa size tavsiyem bir uzman görüşü almanız ve kafanıza göre ya da internetten bulduğunuz her diyeti uygulamamanızdır. Belki kilo vermenizi/almanızı sağlayabilir ama önemli olan vücudunuzun yağ-kas-su oranının dengede olmasıdır, bu nedenle bir uzman kontrolünde beslenme planı hazırlığı ve süreç takibi sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.

Yorumlarınızı, istek/önerilerinizi, sorularınızı bekliyorum.

Yeni paylaşımlarda buluşmak ümidiyle… Takipte kalın 🙂

Leave a Comment