Neden 14 Şubat?

Merhabalar,

Evet bugün Sevgililer Günü. Bir ilişkiniz olsun ya da yalnız olun hepinizin aklına gelmiş bir sorudur mutlaka: Neden 14 Şubat?

Sevgililer günü nerden çıkmış? Neden bu gün için 14 Şubat seçilmiş? Bugün bu sorulardan bahsedelim istedim biraz. Ben de bilmiyordum, merak ettim, araştırdım ve şimdi sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Şubat ayı ortasının aşk ile ilişkisi çok eski zamanlara dayanıyormuş. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman “Gamelyon Ayı” olarak adlandırılmış ve Zeus ile Hera’nın kutsal evliliğine adanmış.

Antik Roma’da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus’un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmakta olup bu günde, Lupercus’un din adamları tanrıya keçi kurban ederlermiş. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus’u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlarmış. Genç kızlar da gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlarmış. Bu dokunuş sayesinde doğurganlıklarının kolaylaştığına inanılırmış.

Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat’ta genç erkeklerin genç kızların isimleri yazlı kura çekerek bayram boyunca ‘çift’ olma alışkanlığı varmış. 469’da Papa bu gayri-Hristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin vermiş, ancak artık kuralarda kızların değil azizlerin isimleri yazılıyormuş..

1381 tarihli “Parlement of Foules” adlı kitaba göre, Fransa’da ve İngiltere’da 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak bilinmekteydi. Günün bu özelliğinden dolayı sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar verir ve bu notlarda da birbirlerine Valentine diye hitap etmektelermiş.

14 Şubat, 1800’lü yıllarda Amerikalı Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış, sevgililer günü tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem haline gelmiştir. Halen daha özellikle şubat ayı sevgililer günü sebebiyle gerek çiçek ve hediye satışları, gerek restorantlarda yemek rezervasyonları, gerek de sosyal etkinlikler açısından oldukça hareketli geçmektedir. 

Sevginin gösterilmesi için çiçek, hediye, yemek, vs. güzel jestler olsa da sadece bir gün olunca ne yazık ki yeterli gelmiyor. Nasıl ki 4 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün sigarayı bırakmak adına farkındalık yaratan bir gün olması, sigarayı bırakmak için tek gün olmadığı gibi Sevginizi de göstermek için tek bir günümüz yok. Her gün, her an sevginizi paylaşın, gösterin, karşınızdakine sevildiğini hissettirin. Böyle olursa 14 Şubat için abartılmış fahiş fiyatlardan da etkilenmemiş olursunuz 😉

Sevgililer Gününüz Kutlu Olsun!

Yorumlarınızı, istek/önerilerinizi, sorularınızı bekliyorum.

Yeni paylaşımlarda buluşmak ümidiyle… Takipte kalın 🙂

Leave a Comment