Ağızlardaki ZEHİR: Sigara

Merhabalar,

Bugün 9 Şubat. Yani Dünya Sigarayı Bırakma Günü, bu sebeple bugünkü konum Ağızlardaki ZEHİR: Sigara.
Sigara içenlere sigaranın zararlarından bahsetmeme gerek olduğunu düşünmüyorum aslında, çünkü hemen hemen herkes sigaranın ne derecede zehirli olduğunun farkında. Ama ben yine de resimlerle de olsa değinmeden geçmek istemiyorum – ki bilmeyen bir azınlık varsa da kendine ve çevresine ne kadar zarar verdiğinin farkına varsın.

Sigaranın içinde neler var neler?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü! Sigarayı bırakmak için bir tek bu gün yok evet ama farkındalık oluşması adına 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ilan edilmiş.

Önce ne tür bir sigara içicisiniz ona bakalım.Sonra da ne kadar bağımlısınız onu test edelim.

Sigaranın içinde bulunan nikotin bağımlılık yaratıcı bir maddedir. Nikotinin bağımlılık yaratma özelliği eroin ve kokainin bağımlılık yaratma özelliğine çok benzer. Bağımlılık bir kez oluştuktan sonra, nikotin alınmazsa gerginlik ve yoksunluk belirtileri yaşanır ve bu belirtilerle başa çıkmak için kişi sigara içme gereksinimi duyar. Sigara tiryakilerinin çoğu, sigaranın kendilerini rahatlattığını ve sakinleştirdiğini sanır, oysa sigaranın sakinleştirici ya da yatıştırıcı etkisi yoktur. Sigara içimi sırasında hissedilen olumlu duyguların kaynağı, sigara içilmediğinde duyulan olumsuz duyguların ortadan kalkmasıdır.

Sigarayı bırakmak zordur, çünkü sigara günlük rutinin bir parçası olur ve yaşamımızdaki bir çok şeye koşullu olarak bağlanır. Öyle ki bunları yaparken hiç düşünmeden bir sigara yakar, çoğu kez bunu fark bile etmeyiz. Örneğin, çay, kahve ya da alkolle birlikte, yemek sonrası bir sigara yakıveririz. Sigara içme eylemini aklınıza geldikçe erteleyin, bol su için, kendinizi oyalayın ve derin nefes alın.

Sigarayı bırakma gerekçeleriniz neler? Belki sevdikleriniz, çocuklarınız, torunlarınız, belki de sadece sağlığın kıymetini anlamanız.  Bir kağıda yazıp buzdolabının üzerine, arabanızın camına ya da sık baktığınız bir yere yapıştırın. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde kendiniz ve sevdikleriniz için bir karar alın ve sigarayı bırakın. Milyonlarca sigara tiryakisi bu alışkanlığı yenebildiyse siz de yapabilirsiniz!

Sigarayı bırakmakla aşağıdaki bir çok hastalığa yakalanma ve ölüm riskini de azaltmış oluyorsunuz:

  • Kalp krizi
  • Beyin kanaması
  • Kronik bronşit
  • Katarakt
  • 13 çeşit kanser (4 Şubat Dünya Kanser Günü için yazdığım yazıyı okumadıysanız tıklayın.)

Sağlık uzmanları, sigarayı bırakmanın olumlu etkilerinin neredeyse hemen hissedilebildiğine, bu etkilerin uzun soluklu ve geniş kapsamlı olduğuna dikkat çekiyor.

Sigarayı bırakmakla bedeninizi ne kadar mutlu edeceğinizi ve sigaradan uzak kalmanın göremediğiniz yararlarını, örneğin, ciğerlerinizin giderek temizleniyor olmasını düşünün. Bunlar size kendinizi iyi hissettirecektir. Yaşınızın ya da ne kadar süredir sigara kullandığınızın bir önemi yok, sigarayı bırakır bırakmaz kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Hatta sigarayı bırakmanın faydalarını neredeyse hemen hissetmeye başlayacaksınız.

Sigarayı bırakmış bir çok kişi, tamamen başarıya ulaşmadan önce bir kaç kez bırakmayı denemişlerdir. Yeniden sigara içmek genellikle bırakma sürecinin ilk üç ayında olur. Böyle bir durumda:

  • Geri bir adım atmış olabilirsiniz ama bunun tamamen başa döndüğünüz anlamına gelmediğini kabul edin.
  • Kendinizi çok fazla eleştirip, suçlamayın.
  • Kendinize karşı fazla anlayışlı da olmayın. Örneğin, “bir tane içtim, paketin geri kalanını içebilirim” demeyin.
  • Sigara içmemenin size kazandırmış olduğu artıları anımsayın.
  • Sizi tetikleyenin ne olduğunu bulmaya çalışın ve onunla nasıl başa çıkabileceğinizi düşünün.
  • Sizi sigara içmekten alıkoyan şeylerin neler olduğunu düşünün ve onlardan yararlanın.
  • Sigarayı Bırakma Yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Sigarayı bırakarak sevdiklerinizin pasif içici olarak zarar görmesini engellemiş ve iyi bir örnek ortaya koymuş oluyorsunuz. Artık kamuya açık yerlerde yoksunluk çekmekten, içmeyenlerin size ikinci sınıf insan gibi davranmasından kurtuldunuz, bir zaafınıza karşı zafer kazandınız! Kötü kokmaktan çekinmeden sevdiklerinizle kucaklaşıp öpüşebilirsiniz!

Satın almadığınız sigaraların parasıyla hoşunuza giden bir şeyler yapın, ya da kendinize hediyeler alın. Her gün içtiğiniz sigaraların aylık toplam maliyetini hiç hesapladınız mı? Ne kadar tasarruf ettiğinizi görünce şaşıracaksınız. Şöyle düşünün, günde 20 sigara içiyorsanız, bu yılda 7300 sigara eder. Demek ki en ucuz sigara markasını kullansanız dahi her yıl 2190 Türk Lirasını sigaraya harcıyorsunuz. Bu para güzel bir yaz tatiline harcanabilir.

Son olarak sigarayı bıraktığınızda kendinizi daha çok yemek yerken bulabilirsiniz. Kilo almanızı engellemek için:

  • Hergün egzersiz yapmaya çalışın.
  • Egzersiz sigara içme isteğine yol açan gerginliği azaltarak sigaraya daha az gereksinim duymanızı sağlar.
  • Yeni bir egzersiz programına girerken 10 dakika gibi kısa sürelerle başlayın, süreyi yavaş yavaş artırın.
  • Kendinize dinlenmek için zaman ayırın.
  • Bedeniniz şekle girmeye başladıktan sonra kaslarınız gelişir. Kaslar yağlardan daha ağırdır. Bu yüzden ağırlığınız değişmese de giysileriniz bol gelebilir.

Ancak sigarayı bırakarak kazandıklarınız alacağınız bir kaç kilodan çok daha önemlidir.

Haydi ZEHİRsiz sağlıklı bir nesil için bu Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigarayı hayatlarımızdan çıkaralım.

Yorumlarınızı, istek/önerilerinizi, sorularınızı bekliyorum.

Yeni paylaşımlarda buluşmak ümidiyle… Takipte kalın 🙂

Leave a Comment